ALKOHOL

Definisi alkohol daripada segi Islam

 Alkohol berasal daripada kalimah bahasa Arab iaitu al-kuhul yang bermaksud intipati. Ia merupakan cecair yang mudah terbakar dan memabukkan (terdapat di dalam minuman keras dan lain-lain). Ia juga bererti minuman keras.
Manakala dalam ilmu kimia, alkohol diertikan sebagai sebatian organik atau hidrokarbon yang mempunyai kumpulan fungsi (-OH). Alkohol mempunyai kepentingan yang tersendiri dalam pelbagai industri. Malah ia merupakan sebatian yang amat penting di dalam pemprosesan atau penghasilan sesuatu produk seperti ubat-ubatan, kosmetik, makanan, minyak wangi dan lain-lain. Ia juga merupakan komponen utama di dalam minuman keras. Namun, hukum penggunaannya akan berubah mengikut cara-cara kegunaan.








Alkohol dan jenis-jenisnya


Alkohol yang boleh diminum oleh manusia dengan berkesan adalah etanol. Selain itu, terdapat alkohol yang digunakan untuk pembersihan dan pembuatan, bukan untuk membuat minuman. Sebagai contoh, metanol (atau metil alkohol) adalah komponen dalam bahan api untuk kereta dan bot. Ia juga digunakan untuk mengeluarkan antibeku, penghapus cat, cecair pengelap cermin depan, dan banyak lagi produk lain. 

Isopropanol (atau isopropil alkohol) adalah nama kimia untuk menggosok alkohol, yang kami gunakan untuk membersihkan dan membasmi kuman. Kedua-dua metanol dan isopropanol adalah beracun kepada manusia kerana badan kita memetabolisme mereka sebagai bahan toksik yang menyebabkan kegagalan hati. Minum walaupun sedikit metanol atau menggosok alkohol boleh membawa maut. 

Etanol (atau etil alkohol) adalah jenis alkohol yang lebih daripada dua bilion orang minum setiap hari. Jenis alkohol ini dihasilkan oleh penapaian yis, gula, dan kanji. Selama berabad-abad, orang telah menggunakan minuman berasaskan etanol, seperti bir dan wain, untuk mengubah cara yang mereka rasa. Ethanol boleh melonggarkan minda dan membolehkan sesetengah individu mengambil bahagian dengan lebih mudah dalam situasi sosial. Bagaimanapun, etanol juga mempunyai kesan buruk terhadap tubuh. Hati manusia boleh memetabolisme etanol, tetapi hanya dalam jumlah yang terhad. Etanol adalah toksik, jadi ia merosakkan hati, otak, dan organ lain dari masa ke masa. Ethanol juga menghalang sistem saraf pusat, yang mengganggu koordinasi dan penghakiman seseorang. Selain itu, etanol boleh memburukkan lagi masalah psikologi seperti kecemasan dan kemurungan, sementara penggunaan kronik, jangka panjang minuman berasaskan etanol boleh menyebabkan seseorang mengalami kecanduan alkohol yang melemahkan.





Jenis-jenis alkohol

Nota penting : ABV (%) - Etanol dan kepekatan alkohol dalam minuman.



Bir adalah minuman beralkohol tertua dalam sejarah. Satu bir standard, sama ada ia adalah satu, mempunyai antara ABV 4% hingga 6%, walaupun sesetengah bir mempunyai kepekatan alkohol yang lebih tinggi atau lebih rendah. Sebagai contoh, "bir ringan" hanya mempunyai antara 2% hingga 4% ABV manakala "minuman keras malt" mempunyai antara 6% hingga 8%. 




Wain, sejenis minuman beralkohol yang popular dan kuno. Wain standard mempunyai kurang daripada 14% ABV. Champagne, wain berkilauan yang paling terkenal, mempunyai kepekatan alkohol sekitar 10% hingga 12%. Sesetengah wain adalah "diperkuat" dengan alkohol sulingan. Port, Madeira, Marsala, Vermouth, dan Sherry adalah wain yang diperkaya. Mereka biasanya mempunyai kira-kira 20% ABV. 








Cider adalah jus epal yang ditapai. Ia biasanya mempunyai kira-kira 5% ABV. 









Mead, campuran air dan madu yang ditapai, mempunyai antara ABV 10% hingga 14%. 





Sake, minuman Jepun terkenal dari beras yang ditapai, mempunyai kepekatan alkohol sekitar 16% ABV.








Gin diperbuat daripada buah juniper. Ia boleh mempunyai mana-mana dari 35% hingga 55% ABV. 





Brandy adalah wain yang disuling. Kepekatan alkohol dalam brandy antara 35% hingga 60%. Sebagai contoh, satu brandy yang terkenal, Cognac, mempunyai ABV 40%. 




Wiski diperbuat dari bijirin yang disuling, ditapai. ABV wiski adalah antara 40% hingga 50%. 










Rum, minuman sulingan yang dihasilkan daripada tebu yang ditapai atau molase, mempunyai kepekatan alkohol biasanya sebanyak 40% ABV. Sesetengah rum adalah "terlalu tebal," bermakna ia mempunyai kepekatan alkohol sekurang-kurangnya 57.5% ABV. Rum paling larut melebihi minimum ini, biasanya mencapai 75.5% ABV, yang bersamaan dengan 151 bukti. 






Tequila adalah salah satu minuman beralkohol yang popular. Bahan utamanya ialah tumbuhan agave Mexico, dan kepekatan alkoholnya biasanya kira-kira 40% ABV. 








Vodka, minuman keras biasanya dibuat dari bijirin dan kentang yang difermentasi, mempunyai kepekatan alkohol standard 40% ABV di Amerika Syarikat. 



Absinthe diperbuat dari pelbagai daun dan herba. Tiada bukti bahawa absinthe adalah halusinogen, tetapi ia mempunyai kepekatan tinggi alkohol. Sesetengah bentuk absinthe mempunyai kira-kira 40% ABV, tetapi yang lain mempunyai ABV setinggi 90%. 







Everclear yang berasaskan bijirin, adalah minuman lain dengan kepekatan alkohol yang tinggi. ABV minimum Everclear adalah 60%, tetapi Everclear juga boleh mempunyai 75.5% dan ABV 95%.










Di bawah adalah contoh video tentang kesan alkohol terhadap mental manusia:-


Comments

Popular posts from this blog

PENGENALAN KUMPULAN